BANICA

Lužnička sukana banica je, vrsta peciva odnosno vrsta jela, specifična vrsta domaće pite karakteristična za pirotski okrug. Banica je takođe vrsta domaće pite i u Bugarskoj i Makedoniji . Za razliku o gibanice kod banice se kao i kod pite kore motaju i savijaju u spiralu. Osim u načinu izrade i odnosu sastojaka banica je u odnosu na gibanicu i pitu hrskavija.

Sastojci-sukane kore izvorno od crnog pšeničnog brašna (može: integralno i polubelo pšenično brašno kao i raženo, ječmeno i heljdino brašno) sir (kravlji, ovčiji ili kozji) jaja mast topla voda. U banicu se pored sira može dodavati: kopriva, zelje, blitva ili mleveno meso. Slatka banica se pravi tako što se umesto sira dodaju: rendane jabuke ili rendana tikva.

Priprema-Postoji više sličnih načina, recepata, za pripremu banice. Suština je da se kore se prave od testa "sukanjem" oklagijom. Razvučena kora se filuje filom od jaja i sira. Tepsija se podmaže svinjskom mašću a zatim se kore uvijaju i ređaju u spiralu. Posle ređanja filovanih kora pita se prelije vrelom mašću a zatim peče u rerni, pećnici. Po završenom pečenju banica se poprska vodom i pokrije krpom desetak minuta dok se ne ohladi.Pita se služi kao toplo predjelo ili doručak uz kiselo mleko, vurdu i turšiju.