DOGAĐAJI

KUPALIŠNA SEZONA NA BAZENIMA U BABUŠNICI ZVANIČNO POČINJE U PETAK, 14.06.2024.godine

Besplatan ulaz za sve posetioce biće od dana otvaranja 14.06. do 16.06. 2024. godine. 17.06.2024. počinje naplaćivanje ulaznica.
Radno vreme bazena biće od 10.00 do 19.00 časova
Cena dnevne karte - 200 dinara;
Cena mesečne i sezonske karte kao i cena iznajmljivanja suncobrana i ležaljki ostaje nepromenjena.
Cena mesečne karte - 1800 dinara;
Cena sezonske karte - 3200 dinara.
Cena iznajmljivanja ležaljki i suncobrana iznosi 200 dinara.
Pravo na besplatnu kartu imaju:
Deca do 8. godina starosti (u pratnji jednog roditelja);
Trudnice i Osobe sa invaliditetom.
Pravo na besplatnu kartu imaju učenici DOBITNICI VIDOVDANSKIH NAGRADA u školskoj 2023/2024 godini, osnovnih i srednje škole na teritoriji opštine Babušnica.

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БАБУШНИЦА У САРАДЊИ СА МАНАСТИРОМ ,,СВЕТИ ЂОРЂЕ'' У ЗАВИДИНЦУ и ове године, РАСПИСУЈЕ КОНКУРС за најлепше ликовне и литерарне радове, на тему ,,ПОСНА ТРПЕЗА У МОМ ДОМУ''

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ОПШТИНЕ БАБУШНИЦА У САРАДЊИ СА МАНАСТИРОМ ,,СВЕТИ ЂОРЂЕ'' У ЗАВИДИНЦУ и ове године, РАСПИСУЈЕ КОНКУРС за најлепше ликовне и литерарне радове, на тему ,,ПОСНА ТРПЕЗА У МОМ ДОМУ''
На Конкурс могу учествовати ученици од 1. до 8. разреда који похађају веронауку из основних школа у општинама Бабушница, Власотинце, Гаџин Хан и Црна Трава. Један ученик може учествовати са највише два рада (један ликовни и један литерарни рад).
Мотиви на ликовним радовима: - Посна храна, славски обичаји у породичном дому везани за припрему и употребу посних јела.
Технике рада: - По избору ученика и вероучитеља.
Литерарни радови треба да обухвате: 1) Оригиналне песме ученика у којима се помињу јела посне трпезе; 2) Породичне рецепте посних јела; 3) Прозне саставе о народним обичајима у којима се помиње припрема и употреба посних јела.
- Радове слати до 20.04.2024. године на адресу: Ул. Стевана Синђелића ББ`, 18330 Бабушница. Литерарни радови могу се слати и мејлом: turistickakonkursi@gmail.com
- Награде за прво, друго и треће место по категоријама и узрасту, у виду медаља и диплома, биће додељене 28.04.2024. године у оквиру сабора - ТРПЕЗА ЉУБАВИ, која ће бити организована у манастиру ,,Свети Ђорђе'' у Завидинцу.
У дану сабора биће организована изложба свих пристиглих радова на Конкурсу. - Радове ће оцењивати стручни жири састављен од стране организатора манифестације. - Пристигли радови се не враћају учесницима Конкурса. - На полеђини ЛИКОВНИХ радова ОБАВЕЗНО написати читко: Име и презиме ученика, разред и одељење, школу коју похађа (издвојено одељење), место, ментор (вероучитељ), контакт телефон. - На ЛИТЕРАРНИМ радовима наведене податке написати са предње стране испод рада. ВИДИМО СЕ 28.04.2024. године.

МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ТУРИЗМА У СОФИЈИ

У периоду од 13-15. марта, одржан је Међународни сајам туризма у Софији, на којем је запажено учешће имала и Туристичка организација Општине Бабушница. 🌍
На заједничком штанду Туристичке организације Србије, представљена је и туристичка понуда општине Бабушница. 🌍
Заинтересованим посетиоцима дељени су промотивни материјали, приказане туристичке вредности и дестинације које треба посетити. 🌎
Туристичке агенције, туроператери и потенцијални туристи из Републике Бугарске су се највише интересовали за манифестације, смештај, домаћу кухињу и пешачке стазе. 🗺️✔️
На штанду Туристичке организације општине Бабушница организована је дегустација „Лужничке вурде“, заштићеног аутентичног производа, који својом аромом и специфичним укусом све више осваја љубитеље млечних деликатеса. 🌍
Штанд Туристичке организације Србије, сва три дана сајма, посећивао је амбасадор Републике Србије у Републици Бугарској др Жељко Јовић, који је давао подршку излагачима из Србије и организовао бројне састанке са представницима иностраних амбасада, који су имали за циљ промоцију целокупне туристичке понуде Републике Србије и привлачење туриста из иностранства.

ДВОДНЕВНИ СЕМИНАР са радионицом

Како је Општина Бабушница отпочела развој туризма, едукација заинтересованих страна неопходна је приликом креирања туристичке понуде, па са тим у вези, Туристичка организација општине Бабушница у сарадњи са локалном самоуправом општине Бабушница, организује:
ДВОДНЕВНИ СЕМИНАР са радионицом, 18. и 19. марта са почетком у 10 часова, у просторији информативно - едукационог центра на Купалишном комплексу, у циљу развоја руралног, сеоског и агро туризма као и побољшање комуникације на платформи е-туриста.
Семинар/радионица је конципирана и намењена свим физичким и правним лицима која планирају или се већ баве пружањем услуга смештаја и исхране, удружењима, пољопривредним газдинстима која су заинтересована да се баве руралним/сеоским туризмом, сесоким туристичким домаћинствима и свима осталима.
ТЕМЕ:
1️.Побољшање смештајних капацитета са законским регулативама, стандардима, категоризацијом и комуницирањем са платформом е-Туриста;
2️.Развој производа руралног, сеоског и агро туризма (покретање бизниса, креирање производа, трендови);
3️.Како комуницирати са туристима - пословно понашање и кодекси.
За додатне информације у вези семинара можете се јавити у Туристичкој организацији као и на број телефона и емаил у прилогу: 063/ 1129709 turizambabusnica@gmail.com

45. sajam turizma u Beogradu


Na 45. sajmu turizma u Beogradu, koji je održan od 22-25. februara, zapaženo učešće imala je Turistička organizacija Opštine Babušnica.
Kao i svake godine organizovan je nastup na zajedničkom štandu sa turističkim organizacijama Bele Palanke i Caribroda, koji je ove godine bio veoma posećen. Za zainteresovane posetioce organizovane su promotivne aktivnosti i degustacije lokalnih proizvoda.
Drugog dana sajma, štand Turističke organizacije Opštine Babušnica posetili su predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić i pomoćnik predsednice opštine Milan Iskrenov.
Na panelu podrške razvoju ruralnog turizma juga Srbije, u organizaciji ,,Beogradskog sajma" i ,,AgroJug medie" a povodom puštanja u rad sajta - Naša sela, među eminentnim govornicima iz više ministarstava Republike Srbije, bila je i predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić, koja je sjajno prezentovala primer dobre prakse o postignućima u oblasti turizma u opštini Babušnica za prethodne tri godine. Poseban akcenat u izlaganju predsednice opštine, stavljen je na pruženu podršku opštine u kategorizaciji smeštajnih kapaciteta u seoskim turističkim gazdinstvima, promociji prirodnih turističkih potencijala, kulturno-istorijskog nasleđa i zaštiti oznake geografskog porekla lokalnog mlečnog proizvoda ,,Lužnička vurda". Panel je pratilo preko 100 slušalaca iz cele Srbije i više medijskih kuća.
Ovogodišnji sajam turizma u Beogradu je bio još jedna prilika za promociju turističkih vrednosti opštine Babušnica i pozicioniranje na turističkoj mapi Srbije.