Lužnički megdan

Lužnički megdan predstavlja prvu zimsku sportsko-avanturističku trku u prirodi, na području Balkana ako ne i šire. U pitanju je kompleksna trka koja iziskuje nadprosečnu kondiciju, osnovno skijaško znanje i odlično snalaženje u prirodi.
Sastoji se iz više disciplina i zahteva svestranost učesnika koji se bave “outdoor” sportovima. Svaki tim se sastoji od dvoje sportista.To su uglavnom ljudi koji poseduju vrhunsku sposobnost i znanje iz alpinizma, orjentacije, skijanja, planinarenja i sličnih veština. Cilj je da na turno skijama (skije sa posebnim vezovima i veštačkim krznom, na kojima se može pešačiti i po najdubljem snegu) pređu što brže zadatu trasu sa što više različitih prepreka.
Pred takmičarima je blizu 60km ne obeleženih staza na kojima će biti specijalnih zadataka iz orjentiringa, alpinističkih prepreka (spuštanje i penjanje uz vertikale) i obaveznog bivakovanja u snegu. Timovi dobijaju od organizatora prerađenu vojnu kartu u razmeri 1:25.000 sa kontrolnim tačkama i zadacima, koji će se menjati od tačke do tačke. Posebno će se nagrađivati brzina, način bivakovanja i pronalazak tačaka na karti. Gde je nemoguće koristiti skije, stavljaće ih na ranac i tako prelaziti tehničke detalje. Odlična stvar je to što se mogu dopunjavati međusobno i tako lakše realizovati sve prepreke na putu kao pravi tim. Organizator (Savez extremnih sportova Srbije i sportsko udruženje Fristajler) će biti postavljen na određenim punktovima i voditi računa o bezbednosti i regularnosti trke.
Trka je otvorenog tipa, u netaknutoj prirodi u skrivenom delu Srbije na teritoriji opština Babušnica, Pirot i Dimitrovgrad. Lokacija je jako zanimljiva i raznovrsna, obiluje kako pitomim tako i tehnički teškim terenima kao i atraktivnim kanjonima, vidikovcima, napuštenim tunelima i graničnim putevima. Biće to i sjajna prilika za promociju naše zemlje u zimskom ruhu, sporta kao aktivnog načina života i novih atraktivnih lokacija za zimski turizam koji nije usko vezan samo za ski centre a jako je popularan u Evropi. Generalni pokrovitelj takmičenja je Burn (energetski napitak), kao i Infoteam – zastupnik Garmina za Srbiju i Zeleno drvo (radnja planinarske opreme).Aktivno učešće, logističku i materijalnu pomoć takođe su pružile i sve tri opštine na kojima će se održati trka kao i njihove turističke organizacije. Pored njih tu je Gorska služba spašavanja, Granična policija, SC Pirot, Školski internat iz Strelca, MUP analitika i veze, Planinarska društva Vidlič i Ruj, Extreme summit team i veći broj nacionalnih elektronskih i štampanih medija.

Photos