Lužnički SkyRace 2022

8 Oct

Da li se sećate Lužničkog Megdana? Sledeće godine on se vraća u Babušnicu!
Ovoga puta transformisan u nebesko trčanje, Lužnički SkyRace će se održati 08. oktobra 2022. godine kao poslednja trka Skajraning lige koja će nositi bodove za svetski kup kao i za nacionalnu ligu.

Lužnički SkyRace će imati 27km i 1.600m uspona i spusta. Start će biti u centru Babušnice a cilj u selu Stol kod škole, uz obilazak Golemog Stola sa svih strana. Organizator je Srpska Skyrunning Asocijacija.

Skajraning je sportska disciplina koja je na našim prostorima u poslednjih nekoliko godina doživela izuzetan rast, koji se može posmatrati u više segmenata: povećanje broja trkača, kvalitetnija organizacija trka, kvalitetniji takmičari, prepoznavanje i uvažavanje od strane srodnih svetskih sportskih organizacija i sl.

Skajraning predstavlja posebnu sportsku disciplinu, iako se na prvi pogled čini da je to prosti spoj planinarenja i trčanja. Kao rezultat ovog spajanja dobijen je jedan potpuno novi sport sa specifičnim karakteristikama, koje ga upravo izdvajaju i iz planinarenja i atletskih trkačkih disciplina. SKYRUNNING (Nebesko trčanje) – je sportska disciplina planinskog trčanja do ili preko 2.000 metara nadmorske visine, gde uspon ne prelazi 30%, a težina penjanja ne prelazi II° stepen. Štapovi i ruke se mogu koristiti kao pomoćno sredstvo tokom trka.