Uspon na Ruj 2021

19 Jun

Međunarodni uspon na planinu Ruj, jedna od najvećih planinarsko-kuluturnih manifestacija u ovom delu Evrope

Planina Ruj nalazi se na granici Srbije i Bugarske, a ova manifestacija specifična je po tome što u isto vreme, na vrh Ruj (1706 m), koji je najviši na iistoimenoj planini, izlaze planinari i sa srpske i sa bugarske strane Ruja.

Sa srpske strane Ruja, organizatori uspona su Planinarski klub “Ruj 1706” iz Babušnice i Turistička organizacija opštine Babušnica, a sa bugarske strane Ruja, uspon organizuju Trnsko planinarsko društvo i Opština Trn.

Sa srpske strane Ruja, dobro uređena i obeležena kružna staza, srednje zahtevnosti, počinje i završava se u selu Rakita. Ukupna dužina staze je 23 kilometra. Prvi vrh do koga planinari sa sprske strane dolaze, jeste Rakitski kamen (1457 m). Od Rakitskog kamena, planinari će se graničnom patrolnom stazom kretati do podnožja vrha Ruj. Deonice do Rakitskog kamena i dalje ka podnožju Ruja, vode kroz stoletnu šumu. Sam vrh Ruj je ogoljen, u obliku kupe, i u zadnja etapa, završni uspon, traje oko pola sata. Na samom vrhu će doći do susreta planinara sa obe strane planine, a kao i ranijih godina, na ovoj akciji učestvuju i planinari i iz drugih zemalja, ne samo Srbije i Bugarske. Susret i druženje na vrhu, ukoliko vremenski uslovi dozvole, trajaće sat i po. Posle toga, planinari koji su na Ruj izašli sa srpske strane planine, spuštaju se prema selu Vuči Del, i od Vuči Dela se širokim šumskim putem vraćaju u Rakitu.

Galerija