Vurdijada 2021...

23 Oct

Tradicionalna gastro- turistička manifestacija „Vurdijada“, deveta po redu, održana je u subotu 23.10.2021. godine na Kupališnom kompleksu, u smanjenom obimu usled nepovoljne epidemiološke situacije. Tako je nakon jednogodišnje pauze Babušnica ponovo bila prestonica vurde- mlečnog proizvoda koji se priprema jedino na ovim prostorima i po kome je ceo lužnički kraj nadaleko poznat

Manifestaciju su otvorili predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić i direktor Turističke organizacije opštine Babušnica Milan Stanković.

Promoter manifestacije i predsednik žirija za izbor najbolje vurde bio je dobro poznati kuvar Nenad Gladić, poznatiji pod pseudonimom „Lepi Brka“, a pored njega članovi žirija bili su i Ančica Dimitrijević predsednica udruženja Ugostiteljskih i turističkih poslenika iz Niša, i Ranka Petković, članica ovog udruženja.

Ove godine učešće je uzelo 24 proizvođača vurde, a pobedu je odnela Zora Jocić. Drugo mesto osvojila je Slavica Zlatković,dok je treće mesto pripalo Verici Đorđević.

Priznanje za najbolje uređeni štand dobila je Valentina Nikolić, dok je priznanje za najmlađeg izlagača dobio Marko Aleksić

Pehare i priznanja uručila je predsednica Opštine Babušnica Ivana Stojičić, koja je tom prilikom uručila i nagrade za likovne i literarne radove učenicima osnovnih škola i polaznicima Predškolske ustanove sa nagradnog konkursa na temu „VURDA-BLAGO LUŽNICE“.

Na prostoru kupališnog kompleksa upriličena je i humanitarno- prodajna izložba fotografija, koje su pristigle na konkurs Turističke organizacije, pod nazivom „Znamenitosti mog zavičaja“ u cilju prikupljanja pomoći za malog Mihajla Stankova.

Gosti ovogodišnje „Vurdijade“ bili su i Tamara Grujić i ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“ sa Prve srpske televizije.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovao je Folklorni Ansambl Doma kulture Babušnica, ovogodišnja predstavnica Babušnice na takmičenju „ Srbija u ritmu Evrope“ Anđela Stanimirović kao i ansambl tradicionalne srpske muzike „Branko“ iz Leskovca.

Ovogodišnja manifestacija, bila je u znaku međunarodne saradnje sa Bugarskom, kroz realizaciju projekta prekogranične saradnje, kojim je obezbeđen autobus za prevoz folklornog ansambla, narodna nošnja i izrada strateških dokumenata od velikog značaja za našu opštinu -Studiju razvoja prekograničnog područja i Studiju za unapređenje manifestacije „Vurdijada“.

„Vurdijada“ 2021. održana je u znatno manjem obimu, zbog pandemije korona virusa Kovid 19, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite i preporuke republičkog štaba za vanredne situacije.

Sledeće godine nas očekuje 10. jubilarna „Vurdijada“ i nadamo se da ćemo taj jubilej obeležiti u znatno većem obimu.

Galerija