Uspon na Ruj

“Uspon na Ruj” ove godine po 12. put Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj – poziv
Poštovani planinarski prijatelji, Planinarski klub „Ruj 1706“ Babušnica i Turistička organizacija opštine Babušnica, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Planinarskog saveza Srbije, pozivaju vas na Tradicionalnu akciju Planinarskog saveza Srbije: „12. TRADICIONALNI MEĐUNARODNI USPON NA RUJ“ (vrhovi Rakitski kamen 1456 m i Ruj 1706 m) 19. jun 2021. godine (subota).
Planinarski klub „Ruj 1706“ Babušnica i Turistička organizacija opštine Babušnica, organizuju dvanaesti tradicionalni međunarodni uspon na planinu Ruj, tradicionalnu akciju Planinarskog saveza Srbije. Slogan ovogodišnje manifestacije je „RUJ – MAGIJA PRIRODE“. Tradicija koja je započela 2010.godine, svakog trećeg vikenda u junu mesecu iz godine u godinu okuplja sve više planinara iz Srbije i Bugarske na ovoj planinskoj lepotici., Planina Ruj prostire se na granici Srbije i Bugarske, između sela Rakita u Srbiji i sela Ezdimirci u Bugarskoj. Najviši istoimeni vrh visok je 1706 metara, a ističe se i oštri Rakitski kamen ili Vetren sa 1456 m. Planina je uglavnom šumovita, dok su najviši delovi ogoljeni pašnjaci i odlični vidikovci. U nedrima Ruja nalaze se i najuži kanjon u Srbiji – kanjon Zvonačke reke kod Zvonačke Banje, širok samo metar i po, i u svetu čuveno Trnsko ždrelo, kanjon reke Jerme u Bugarskoj.
Negde na početku i završetku predviđene kružne staze uspona na Ruj, u selu Rakita, davne 1929. godine snimljen je prvi dugometražni igrani film u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca – „Rudareva sreća“. Predstojeći uspon biće i svojevrsno putovanje kroz istoriju, podsećanje na dane kada je ovaj kutak jugoistočne Srbije bio rudarski centar, a učesnici će imati priliku da se upoznaju i sa kulturom, običajima i proizvodima zdrave hrane ovog kraja.
Staza za planinare iz Srbije počinje u selu Zvonce (680 mnv), zatim se odlazi u obližnje selo Rakita (780 mnv), gde će se obaviti svečano otvaranje akcije. Od Rakite, vrši se uspon na nešto oštriji vrh Rakitski kamen ili Vetren (1456 m), na srpsko-bugarskoj granici. Dalje se ka vrhu Ruj ide nekadašnjim graničnim patrolnim putem, a na planinski prvenac istovremeno izlaze planinari iz Srbije i Bugarske, svako sa svoje strane, i druže se na vrhu Ruj. Silazak sa Ruja i povratak u selo Rakita odvija se preko sela Vuči Del (1200 mnv).
Ukupna dužina ove staze je 24 km, sa visinskom razlikom od 1026 m pri usponu i isto toliko pri silasku, s tim da će biti, na zahtev i po prijavi učesnika, formirana i grupa koja će se penjati samo do Rakitskog kamena, što je polovina predviđene dužine staze, a onda se vratiti u selo Rakita. Staza je obeležena iscrtanim planinarskim oznakama u obliku krugova i strelica, a dodatno je označena drvenim stubovima crveno-bele boje, drvenim putokazima i infromacionim tablama.
Za učesnike koji dolaze na dva i više dana: prihvat i smešta uečsnika u objektima za noćenje: 1) u domu učenika u selu Strelac (u blizini puta Babušnica – Zvonačka Banja, 15 km Kapacitet doma je 20 ležajeva sa posteljinom, a ima mesta i za 30 učesnika koji mogu spavati u vrećama za spavanje sa podmetačima. 2) u domaćoj radinosti u selima Rakita, Zvonce, Preseka, Strelac i u gradu Babušnica.U domu učenika srednje škole u Babušnici. Noćenje u domu učenika i noćenje u domaćoj radinosti staje 500 dinara po osobi za jednu noć, ukoliko se noći u ležajevima sa posteljinom, a 300 dinara po osobi za jednu noć ukoliko se noći uz korišćenje vreće za spavanje i podmetača. Za smeštaj je obavezna najava organizatorima najkasnije do 17.06.2021. godine.

Photos